7x tips: De mooiste vakantiefoto's maken met je telefoon
Ga jij op vakantie en wil je thuiskomen met mooie foto's? Met deze zeven tips weet je zeker dat je vakantiefotografie er net zo mooi uit komt te zien als die mooie plaatjes op Pinterest. Laten we beginnen!
Het is zo ver: je gaat lekker op vakantie. Zonovergoten dagen, lange nachten en natuurlijk allemaal pittorekse plekjes die helemaal voldoen aan de #europeansummeraesthetic. Een vakantie die je graag met de rest van de wereld deelt met mooie vakantiefoto's.
Aan het einde van de dag scroll je door de foto's. Huh, zag deze plek er in het echt niet veel mooier uit? Om dit te voorkomen, geef ik je zeven tips om mooie vakantiefoto's te maken.
Tip 1: Denk aan de compositie als je gaat fotograferen
Laten we eerlijk zijn, jij wilt jaloersmakende foto's plaatsen op je social media. Niet zo'n foto die door elke andere random toerist gemaakt had kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat je voor orginaliteit gaat. Hoe je kunt opvallen met jouw foto? Dat begint bij een verrassende compositie.
Regel van derden
Stel op je camerascherm van je telefoon een raster in met negen vlakken - twee horizontale en twee verticale lijnen. Als je dit hebt gedaan, onthoud dan dat je vanaf nu je onderwerp niet meer standaard in het midden wil fotograferen. Het beeld wordt spannender als je het onderwerp plaatst op een van de snijpunten van het raster. Dit noem je de regel van derden. Ik geef je een paar voorbeelden van hoe je de regel van derden kunt toepassen bij verschillende soorten foto's.
1. Portretten van mensen en dieren:
Gebruik één van de verticale lijnen waarop de persoon of het dier is te zien. Als je dit doet, dan zie je dat er bij de andere verticale lijn een 'gat' is waar niets gebeurd. Zorg er daarom voor dat het model die richting uitkijkt.
2. Architectuurfotografie
In een grote stad is van alles te zien, maar die chaos wil je niet op je foto hebben. Zorg er daarom voor dat er één kruispunt vrij blijft waarop niks is te zien.
3. De horizon (recht) op de foto
Bij landschapsfotografie en natuurfotografie zie je vaak een horizon. Hoe verleidelijk het ook is: deze leg je niet in het midden van de foto vast. Je legt de horizon op één van de twee horizontale lijnen in je beeld vast. Dat zorgt ervoor dat je foto er meteen een stuk orgineler uitziet.
Het is misschien een open deur, maar zorg er altijd voor dat de horizon recht op de foto staat. Een scheve horizon kan je foto verpest. Maak daarom slim gebruik van het kader op je scherm. Hier kun je meteen zien of de foto recht is. Zie je na afloop dat de horizon toch scheef is? Dan kun je dit altijd nog in de nabewerking aanpassen.
Creëer een doorkijkje
Door een voorgrond en achtergrond te verwerken in je foto, heb je diepte. Deze diepte zorgt voor een vakantiefoto waar je langer naar blijft kijken. Je kunt hierbij denken aan het fotograferen met takken of bloemen op de voorgrond of maak gebruik van een kozijn van een raam of deur.
Maak gebruik van leidende lijnen
Als je goed om je heen kijkt dan zie je overal lijnen. Kijk maar eens naar wegen, paden, rivieren, hekken, schaduwen, maar ook het draadje van je oplader kan figureren als lijn. Als je gebruikt maakt van deze lijnen, dan trek je de aandacht van de kijker jouw foto in. Hoe? Zorg dat je met grote lijnen begint, die steeds kleiner worden, waardoor je ogen langzaam afglijden naar het onderwerp van de foto.
Tip 2: Het beste tijdstip om te fotograferen
Fotografeer vroeg in de ochtend of laat op de avond. Dit heeft alles te maken met de beste lichtomstandigheden. Misschien heb je weleens gehoord van het blauwe en het gouden uur. Het blauwe uur is een uur voordat de zon opkomt of net na zonsondergang. Door de stand van de zon, neemt de lucht een bijzondere blauwe kleur aan. Het mag dan wel het blauwe uur heten, maar in de schemering kan het na een tiental minuten al zijn verdwenen.
Dan heb je ook het gouden uur, ook deze is twee keer per dag aanwezig bij goede lichtomstandigheden. Het gouden uur is het eerste uur na zonsopgang of het laatste uur voor zonsondergang. Het licht is op dit moment zachter en warmer dan op andere tijdstippen van de dag. Het minst geschikte tijdstip om te fotograferen? Dat is midden op de dag, wanneer de zon op z'n felst is. Je foto kan niet alleen snel overbelicht raken, maar ook harde schaduwen kunnen je foto minder mooi maken.
Tip 3: Speel met je perspectief
Het is verleidelijk om alle foto's te maken door je telefoon op ooghoogte te houden en te gaan fotograferen. Probeer ook eens andere perspectieven uit. Ga eens op je hurken zitten of juist op een verhoging staan en zie wat er met je beeld gebeurd. Let hierbij wel op dat onderwerpen op je foto kunnen vertekenen, zoals een gebouw dat lijkt om te vallen of lichaamsdelen die uit verhouding raken.
Tip 4: Maak je lens schoon
Duh, hoor ik je denken. Maar wanneer heb jij voor het laatst de lens van je telefoon schoongepoetst? Onbewust komen je vingerafdrukken erop te staan, die voor een gekke waas kunnen zorgen op je foto. Deze 'mist' is niet tot nauwelijks weg te werken in de nabewerking. Dus voordat je begint: veeg de lens schoon met je shirt of gebruik een brillendoekje.
Tip 5: Let op details tijdens het maken van je vakantiefoto
Een foto hoeft niet tip-top gestyleerd te zijn, maar vergeet geen aandacht te besteden aan de details in je beeld. De meest voorkomende fout is dat er iets uit de hoofden van mensen groeit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boom of een gebouw die achter iemand staat. Doordat een foto plat is, zie je als kijker de diepte niet. Hierdoor lijkt het net alsof deze voorwerpen uit iemands hoofd groeien.
Afgehakte voeten, ontbrekende vingers... Jij weet als fotograaf dat de persoon op de foto deze ledenmaten heeft, maar doordat ze op foto ontbreken is dit een gek gezicht voor de kijker. Zorg er daarom voor dat iemand er volledig opstaat of dat het in ieder geval geen vragen oproept.
Tip 6: Dynamiek in je vakantiefotografie
Het leuke aan vakantiefoto's is dat ze je uit de sleur van het dagelijks leven halen. Het ziet er op vakantie anders uit dan thuis. Het is niet alleen de locatie, maar ook de mensen zijn anders dan thuis. Hoe ze bewegen, praten en lachen. Het zijn niet alleen de mensen die anders zijn, maar het kunnen ook de dieren, voertuigen of landschappen zijn. Dit zijn details die je terugbrengen naar die heerlijke vakantiebestemming. Laat deze dynamiek dan ook terugkomen in je fotografie.
Tip 7: Bewerk je foto's (onderweg) met deze gratis app
De camera heeft het meeste werk voor je gedaan, namelijk de foto opgeslagen. Nu is het aan jou de taak om de foto te gaan bewerken. Dit kun je doen met een nabewerkingsprogramma die al op je telefoon staat. Zelf gerbuik ik altijd Lightroom Mobile voor het nabewerken van mijn foto's. Dit is een gratis programma, die je kunt upgraden om gebruik te kunnen maken van premium functies. Wat ik zo fijn vindt aan dit programma, is dat het voor iedereen makkelijk te begrijpen is.
Het is mogelijk om de nabewerking op te slaan en toe te passen op andere foto's. Dit noem je een preset. Een preset is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Instagram-filter; het is je eigen sausje over een foto. Binnen Lightroom vind je meer trouwens ook meer dan 150 handgemaakte gratis en premium presets die je kunt gebruiken. Handig voor als je nog je eigen nabwerkingsstijl aan het ontdekken bent.
Een andere leuke en nieuwe functie van de app is het toepassen van AI op je foto. Zo kun je storende elementen laten verdwijnen met de functie Genereatief verwijderen. Met deze functie kun je een persoon uit beeld verwijderen en vult AI de achtergrond aan die bij de foto past. Maar de AI functies gaan nog verder, zo kun je ook de achtergrond blury maken met een lensvervaging of je foto laten verbeteren. Ingewikkeld? Helemaal niet! Je doet dit allemaal in een paar kliks.